top of page

Fånga din läsare med sinnenas hjälp!

Har du någonsin läst en bok med enbart en massa händelser som sker efter vartannat eller med miljöer och karaktärer som känns både tomma och lite trista? Ja, jag vet.. då blir det lätt att man lägger ifrån sig boken, den gav ju ändå ingen riktig läsupplevelse.


För att en få berättelse fängslande krävs ju inte bara en dramatisk handling utan också levande och målande beskrivningar av platser, miljöer och stämningar. En bok ska ju bjuda in sin läsare till en sagolik resa eller ett hisnande äventyr, och miljöbeskrivningarna i boken kan både förhöja och förstärka den där resan eller äventyret. De skapar dramatik, romantik, eller förödande skräck. Det är kanske inte helt otroligt t.ex att den där kriminalaren ofta grubblar över sina olösta mysterier på mörka, ensliga gator istället för i en solstol på en varm sandstrand tillsammans med sin underbara fru. Eller att det där förälskade paret trånande ser på varandra vid en orangefärgad solnedgång. Vill vi att läsaren ska uppleva en viss känsla eller stämning är det vi som får fixa det, helt enkelt genom att måla upp en passande bakgrundsmiljö!


Men hur ser man till att få man den där träffande miljöbeskrivningen? Jo, helt enkelt genom att använda sig av sina egna sinnen och intryck. Ta dig till platsen som du vill beskriva och fundera på hur det känns att vara där; vilka ljud hör du, vad doftar det, vad ser eller upplever du? Hur är det i en ödslig skog t. ex. Prasslar det i snåren, viner det i träden? Drar molnen olycksbådande över himlen? Är det kyligt och kallt så huden knottrar sig? Eller hur är det vid stranden? Kanske drar en ljum bris över kroppen, barn tjoar och stimmar vid strandkanten, drinken i glaset svalkar behagligt i värmen. Varför inte passa på nu i sommar på att beskriva olika miljöer och platser som du befinner dig på? Ta med dig anteckningsblock och penna och skriv ner dina sinnesintryck. Vad du hör, ser och känner och glöm inte bort de tankar du får. Låt allt flöda fritt. Känn inga begränsningar. Beskriv sedan platsen utifrån dina sinnesintryck och tankar och försök att göra den så levande du kan, så att läsaren faktiskt upplever det som du upplevde. Kanske kan du också använda dig av liknelser och metaforer för att beskriva känslor och stämningar på platsen? Läs gärna mycket dikter och poesi för att inspireras av hur poeter målar upp miljöer och stämningar.


Och, till sist, läs din text för en vän eller publicera den på nätet för att få kommentarer. Respons och feedback får dig att utvecklas och komma vidare i ditt skrivande! Vill du får mer tips och råd får du gärna gå kursen i miljöbeskrivning på Ordglädje!


bottom of page