
Säkert har du hört någon gripande historia någon gång och tänkt, wow, det där vill jag skriva om! Eller har du upplevt något som du gärna skulle vilja berätta! Tänk bara på Astrid Lindgrens sagovärld, där Alla vi barn i Bullerbyn handlar om hennes egna barndomsminnen eller Emil i Lönneberga, där berättelserna fått inspiration av Astrid Lindgrens egen pappa! Det finns en uppsjö av historier som bara väntar på att få bli berättade. Historier som både berör och fascinerar. Kanske råkar du snubbla över någon idag?
Eller tänker du redan på en berättelse, men du har svårt att komma igång med ditt skrivande. När du väl sitter där med pappret och pennan så vet du inte hur du ska börja. För att ta dig över den där tröskeln från idé till att faktiskt komma igång med att skriva kan du börja med att fundera på vad det är för berättelse du vill skriva och hur du vill skriva din berättelse. Passar din berättelse som en novell, ungdomsroman eller är det rentav en deckare som ska skrivas? Vilken typ av berättelse som ska skrivas avgör ju hur du ska strukturera upp berättelsen, vilket tonläge du ska använda, hur du ska måla upp miljöer i berättelsen och framför allt hur mycket tid du behöver lägga på ditt skrivande. Om du ska skriva en längre berättelse med ett större persongalleri och med fördjupade konflikter och vändpunkter kräver ju det mer tid än om du skriver en kortare novell eller rentav en saga. Hur mycket tid har du i ditt liv just nu? Kanske är det just din tid som får bestämma vilken berättelse du ska skriva.
När du bestämt dig för vilken typ av berättelse du ska skriva behöver du fundera på strukturen, som hur du vill inleda din berättelse för att väcka spänning, nyfikenhet eller skapa dramatik. Skriver du en deckare kanske du ska inleda med ett mord och därefter låta läsaren följa upptakten till själva mordet, eller om du skriver ett romantisk drama kanske du börjar med slutet först och sedan låter huvudpersonen se tillbaka och begrunda olika händelser som faktiskt ledde till det fantastiska slutet, eller ska din berättelse formas som ett lapptäcke där läsaren förflyttas mellan olika tidpunkter och sedan själv får lista ut hur alla händelser tidsmässigt faktiskt hänger ihop? Ja, fundera på hur du kan fånga och väcka nyfikenhet hos din läsare och sedan hålla kvar denna under berättelsens gång!

Tänk också på vem du skriver till, alltså vem som är din mottagare. För det är just mottagaren eller läsaren som bestämmer språket i berättelsen. Om du skriver en berättelse för ungdomar behöver ditt språk kanske vara rappare och innehålla fler ungdomliga slanguttryck än om du skriver ett romantiskt drama för medelålders läsare, där språket förmodligen är mer utbroderat och målande. När du bestämt dig för vem som är din läsare är ett tips att gå ut och flanera. Ta dig tid att lyssna till läsaren du vänder dig till för att förstå hur just denna uttrycker sig i olika situationer, läs också många böcker riktade till din målgrupp och inom den genren du tänkt skriva, för att samla tips och idéer på hur du kan använda uttryck, sinnesintryck och bildspråk i din text. Vad är det du gillar i språket hos olika författare och i historier du läser, kanske kan du få inspiration till ditt eget skrivande?
Skriv sedan ner dina tankar och idéer för att skapa början på ett synopsis. Vem vet kanske sår din idé ett frö till flera olika berättelser som kan berättas på olika sätt och då vända sig till olika läsare. Det är ju trots allt bara fantasin som sätter gränser..